Unikum

#SPØR

Åpenhet rundt psykisk helse er vanskelig, men viktig.

10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse. Tema i år er Spør mer, og du kan følge hasgtaggen/emneknaggen #SPØR i sosiale medier. 

I Unikum jobber vi daglig med mennesker som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet. Ett av våre ekspertområder er psykisk helse. I tillegg til å ha bred faglig kompetanse, har også flere av våre ansatte førstehånds erfaring med psykiske helseplager – det være seg som både pasient i psykiatrien og som pårørende. Dette er noe vi mener gjør oss til enda bedre jobbkonsulenter og opplæringsansvarlige for våre arbeidssøkere. 

Alle har vi en psykisk helse. Med mer åpenhet rundt dette kan vi bidra til at det blir lettere å dele tunge tanker med andre, og å gi og motta støtte. Vi tror på at dette fokuset kan føre til et varmere, mer inkluderende og rausere samfunn. Derfor sier vi i i år: SPØR. Spør mer, spør flere og spør oftere. 

Det er ofte vanskelig å vite hva en skal spørre om. Det kan også være skummelt å stille de tøffe spørsmålene, for hvordan skal du gå videre i samtalen om du får et vanskelig svar? Vi vet at mange, når vi ikke vet hva vi skal si eller spørre om, unnlater å gjøre nettopp det – si noe, eller spørre. Vi vil på det sterkeste oppfordre til å trosse frykten for de vanskelige samtalene, eller for å spørre om noe feil. Et tips kan være innlede med at du ikke vet hva du skal si, gjøre eller spørre om, men at du er her. At du vil stille opp! Vi tror nemlig at selve ordvalget i spørsmålet ikke nødvendigvis er det viktigste – men snarere at vi som medmennesker viser interesse og nysgjerrighet for hvordan de rundt oss har det. 

Sjekk ut våre Facebook– og Instagram-side for konkrete tips til hvordan du kan spørre mer!

//Inspirasjon til deler av denne teksten er hentet fra Verdensdagen for psykisk helse sine ide-ark.