Unikum

Hvordan bruke LinkedIn som jobbsøker?

Innlegget er skrevet at jobbveileder og Unikums sosiale medier-ansvarlig Linn W. Rosenborg.

Vi har over lengre tid sett en økende tendens til at ledige stillinger ikke blir lagt ut på finn.no og lignende sider, og oppfordrer derfor til å være kreativ og proaktiv i din jobbjakt. En måte å gjøre dette på er bruke verktøy som LinkedIn mer aktivt og bevisst.

LinkedIn fungerer ikke bare som en digital CV, men er også en ypperlig plattform for nettverksbygging. Her kan du følge firmaer og arbeidsgivere du er interessert i, like og kommentere deres innhold samt dele innhold som fanger anderes oppmerksomhet. Ved litt bevisst bruk av ord og begreper vil du også dukke opp i søk som bedrifter gjør, og på denne måten bli lagt merke til uten at du selv har tatt kontakt.

Bruk litt tid på å sette opp profilen din. Du skal ikke dele for mye personlig, men du bør absolutt ha en innholdsrik og fyldig profil. Har du hatt et oppholdt fra arbeidslivet, eller er du en av de mange uten lang og avansert CV? Vi har alle våre erfaringer som kan komme til nytte hos en arbeidsgiver – så vår anbefaling er å skrive ned det du kan. 

Her er våre 10 beste tips for å lykkes på LinkedIn:

1. Det er for mange en selvfølge å legge inn utdannelse, kurs og arbeidserfaring – men har du tenkt over andre ting du har gjort som har gitt verdifull kunnskap og erfaring? Har du drevet med frivillig arbeid på språkkafeen i nabolaget, vært fotballtrener for et lokalt ungdomsskolelag, hatt styreverv i sameiet eller rideklubben? Kanskje snakker du flere språk eller reist mye? Få det med i profilen din! Merk at det å liste opp alle ekstrajobbene du har hatt fra videregående og til voksen alder kan være lite relevant. Da kan du vurdere å lage et samle-punkt for diverse deltidsjobber. Legg også inn, og fyll ut relevant informasjon fra eventuell utdanning du har. Få med informasjon om fordypningsoppgaver, bachelor og/eller masteroppgave.

2. Unngå den typiske «smørbrødliste-CVen». En punktliste over hvor du har arbeidet gir som regel lite innblikk i hva jobben du utførte faktisk gikk ut på. Fyll på med noen setninger om hva du faktisk gjorde, ansvarsområder og kompetanse du tilegnet fra det konkrete arbeidet.

3. Bilde, bilde, bilde! Vi kan ikke få sagt dette tydelig nok – men vår erfaring tilsier at det å ha et ryddig, representativt og profesjonelt profilbilde kan utgjøre stor forskjell på LinkedIn. I en «vanlig» CV er vi ikke så opptatt av at jobbsøker må ha med bilde, men på en digital CV som LinkedIn vil vi absolutt anbefale det. Velg et bilde med litt profesjonelt preg, uten at det skal være helt oppstilt og sterilt. Ligg unna feriebilder, fest-selfier og lignende, og gå for et naturlig og smilende portrettbilde. Tenkt at du skal se profesjonell ut, men også åpen og imøtekommende. Vi syns også profilen ser finest ut med et (litt nøytralt) bakgrunnsbilde.

4. Sett deg inn i de mulighetene siden har å by på. Visste du for eksempel at det er mulig å søke jobb direkte i LinkedIn? Mange arbeidsgivere legger ut sine stillingsannonser direkte på LinkedIn, og ved å ha en oppdatert og aktiv profil vil du se muligheter du ikke ville oppdaget dersom du kun sjekket finn.no. En annen stor fordel er at du vil få opp stillinger basert på informasjon du selv har oppgitt, samt din egen aktivitet på plattformen. Her har du gode muligheter til å tilpasse og spisse søkene dine. 

5. Følg prosessen under «Profile strenght». Her får du konkrete forslag til hva du bør ha mer av.

6. Legg til relevante kontakter/connections, ikke bare bekjente. Målet er å utvide nettverket ditt.

7. Registrer hva slags type jobb du er på utkikk etter/ønsker å jobbe med/er kvalifisert for.

8. Fyll ut summary/sammendrag med kort, lettfattelig og konkret informasjon. Dette er det første en potensiell arbeidsgiver ser når de går inn på profilen din.

9. Få andre til å endorse/anbefale deg deg. Noen ord fra tidligere samarbeidspartnere, kolleger og ledere er gull verdt!

10. Skru på knappen hvor du gjør deg synlig for rekrutterere, og merk at denne er det bare de som har LinkedIn Recruiter som har adgang på å kunne se.

Rent teknisk er LinkedIn ganske enkelt å jobbe med, så lenge du setter av litt tid til å gjøre det. Lykke til i jakten – både på jobb, og på den gode LinkedIn profilen Og husk! Sosiale medier er MORSOMT – så kos deg med å knytte nye kontakter. 

 

– Linn.